masca

Dezvoltarea personala a copilului prin activitati artistice

De la varstele cele mai mici, activitatile artistice trebuie sa fie parte integranta a rutinei cotidiene a copiilor

Desenul, modelajul sau orice activitate care mizeaza pe dezvoltarea personala prin arta este pentru copii un instrument imaginativ prin care invata sa cunoasca lumea inconjuratoare si sa isi comunice ideile si gandurile mizand pe alte abilitati decat cele verbale.

Atunci cand alegeti impreuna cu copilul activitatea artistica pe care o va explora, cel mai important lucru este ca acesta sa nu se simta incorsetat sau limitat. Prin arta, de cele mai multe ori, copiii comunica ce probleme au, ce ii deranjeaza, felul in care vad lumea sau cum se raporteaza la familia lor; de aceea trebuie sa simta ca au libertatea de a crea ceea ce isi doresc si, astfel, de a “spune” artistic ceea simt.

Pentru a gasi modalitatea de exprimare creativa cea mai potrivita pentru copilul vostru, oferiti-i acestuia posibilitatea de a incerca o gama cat mai variata de activitati, chiar daca nu demonstreaza o inclinatie speciala catre un anumit domeniu. Cu cat e mai bogat bagajul informational si senzorial acumulat, cu atat mai usor ii va fi sa-si descopere propriul talent si sa abordeze proiecte noi pe masura ce va creste in varsta.

Nu este important doar sa le oferim copiilor ocazia de a se implica in cursuri care vizeaza dezvoltarea personala prin arta; este esential sa ne implicam alaturi de ei in aceste activitati pentru a le dezvolta abilitatile sociale si de comunicare si pentru a le cimenta increderea si aprecierea de sine. Daca nu avem timp sa desenam sau sa modelam alaturi de ei, le putem arata implicarea noastra prin laude si prin atentia cu care privim ceea ce au produs. Copiii trebuie sa simta ca au reusit atat din incurajarile voastre, cat si prin activitati unde fabrica ceva cu propriile maini, trecand de la materia prima la propria lucrare artistica.

La varste fragede, copiii se exprima mai bine prin instrumente vizuale decat o fac prin limbaj, astfel incat preocuparile artistice pot fi “cheia” care le deschide mintea, imaginatia si apetitul pentru comunicare. Orice proiect artistic poate canaliza energia copilului catre activitati care contribuie la dezvoltarea lui personala si la modelarea adultului de mai tarziu – articulat, disciplinat dar imaginativ, lipsit de inhibitii si frustrari.

Scopul activitatilor artistice nu este numai acela de a scoate la iveala micul pictor sau actor din copilul vostru. Prin explorarea unor preocupari artistice, copilul invata intuitiv de cand este mic nu numai ce este arta, dar si libertatea de a gandi neingradit.
Abordand diferite proiecte, cum ar fi realizarea unui colaj, fabricarea unui colier sau pictarea unei rame, copilul isi va dezvolta in acelasi timp abilitatile motorii, memoria, gandirea critica si capacitatea de a rezolva problemele creativ. Astfel, indeletnicirile artistice vor fi in primul rand instrumente de dezvoltare personala si abia mai apoi instrumente de educare formala intr-un anumit domeniu.

Sfaturi

  • Copilul trebuie sa simta ca in alegerea activitatii artistice practicate decizia ii apartine si lui. Astfel, va fi mai increzator in propriile forte si nu se va simti exclus
  • Pentru dezvoltarea increderii in sine si a imaginatiei copiilor prescolari, sunt recomandate atelierele creative cu activitati care pun accentul pe proces, nu pe atingerea unui obiectiv final
  • Variati activitatile care vizeaza dezvoltarea personala a copilului pentru a-i oferi o gama cat mai larga de experiente senzoriale si informationale care ii vor modela abilitatile de comunicare si usurinta cu care va aborda activitati noi